Meme Büyütme

İz olmadan konulan meme protezleri var mı?

Malesef hayır… Fakat bu durum sandığınız kadar kötü değil. Meme protezlerinin konulması için en çok tercih edilen yerler: meme altı, koltuk altı ve meme başıdır. Meme büyütme sonrası kazanılan özgüven ve sosyal kazanım sayesinde hastaların hemen hepsi ameliyattan sonra izlerden şikayetçi olmaz. Hasta güvenliği ve uzun dönemde başarının daha çok sağlandığı komplikasyonların daha az olduğu meme altı çizgisi en fazla tercih edilen yöntemdir. Ameliyattan 6 ay sonra izlerin yeri ince bir çizgi şeklinde belli belirsiz diyebileceğimiz bir hal alır.

Meme protezleri sadece silikondan mı oluşur?

Güncel ve güvenli protezler iki tabakadan oluşur. Balon gibi bir dış kılıf ve içerisini dolduran bir materyal gibi düşünülebilir. Dış tabaka çoğunlukla sert silikon veya poliüretan maddeyle kaplanırken içerisini daha yumuşak ve akışkan olan silikon türevleri veya serum ile doludur. ilk jenerasyon protezlerde yumuşaklık kazandırmak amacıyla içerisi yosun, soya yağı ve benzeri materyaller kullanılmakla beraber günümüzde geçerliliği yoktur.

Meme protezi patlar mı?

Tabii ki de hayır… Meme protezleri basınca son derece dayanıklıdır. Öyle ki protezin üzerine çıkıp tepinseniz dahi patlatmanız çok zordur. O nedenle ameliyattan 2-3 gün sonra rahatlıkla uçak yolculuğu yapabilir ya da iki hafta sonra dalış sporları yapabilirsiniz.

Subfasyal mı? Kas altı mı? Yoksa cilt altı mı? Hangisini seçmeli?

Bu sorunun cevabını en iyi hekim sonrası muayenede alabilirsiniz. Meme dokusunun ve şeklinin farklılığı, kişinin yaşam şekli benzeri kriterler seçimi etkiler. Çok ince derili ve meme dokusunun olmadığı bir hastaya cilt altı uygun olmayabilir. Yine kolunu aktif kullanan bir sporcu için ise kas altı yanlış tercih olabilir. Seçimi hekim ile birlikte yapmak daha kalıcı ve güvenli yol almanızı sağlar.

Meme büyütmek için başka teknikler var mıdır?

Kabul gören teknikler arasında yağ enjeksiyonu ile meme büyütme yapılabilir. Tabii bunun için yeterli ölçüde artık yağınız olmalıdır. Piyasada meme büyüttükleri iddia edilen bir çok reçetesiz ürün bulunmakla beraber bunların çoğu östrojen kaynaklı maddeler olup, meme hacmini artırmaktan çok memeye sertlik kazandırıp kişiye şişkinlik hissi verir. Enjeksiyon yolu ile meme içeresine zerk edilen dolgu materyalleri mevcut olup uzun dönemde deformasyon geliştirdiğinden pek önerilmez.

Meme protezleri kalıcı mıdır?

Meme protezi üreticileri implantların 10 yılda bir değiştirilmesini önermektedir. Son yıllarda plastik cerrahların genel görüşü memede deformasyon veya sıkıntı oluşturmadığı sürece değiştirilmesine gerek yoktur. Diğer yandan meme protezi ameliyatı olan hastalarda meme şekli kilo değişimlerinde, yaşam tarzı ve ek hastalıklar ile değişebileceği unutulmamalıdır. Bu durumlarda ek cerrahi destek gerekebilir.

Hangi protez şekli daha iyidir?

Memenizin şekli, istenen form ve konulacak anatomik yerleşime göre doğru cevabı bulabiliriz. Damla ve yuvarlak olmak üzere 2 ana form vardır. Damla protezler zamanla dönme gibi dezavantajı olsa da minimal dekolte dolgunluğu isteyen hastalar için uygundur. Dekolte dolgunluğu ve meme hatlarını daha belirgin isteyen hastalar için ise yuvarlak meme protezleri daha üstün bir seçenektir.

Meme protezi mamografiyi etkiler mi?

Meme protezi meme dokusun arkasında kaldığı için mamografiyi etkilemez. Fakat işlem daha zorlaşabilir. Meme protezi olmak isteyen, ailede meme kanseri hikayesi olan hastalarda önceden mamografi çektirmek tanı açısından radyologların işini kolaylaştıracaktır. Alternatif olarak daha ağrısız ve memeyi daha iyi değerlendiren bir yöntem olması nedeniyle MR görüntülemeyi önerilir.

Meme protezi taktırır isem sırt ağrısı çeker miyim?

Bir kadında ortalama meme büyüklüğü 250-300 gr civarındadır ve bu rakam sırt ağrısı olan hastalarda ise bir kilodur. Ortalama büyüklük isteyen hastalarda kullanılan protezler 250-400 gr. Makul büyüklükteki protezler sırt ağrısı oluşturacak düzeyde olmaz. Hastaların çoğu 3. aydan sonra protezi kendi bedeniymiş gibi kanıksar.

Meme protezi olan bayanlar emzirebilir mi?

Evet rahatlıkla emzirebilir. Subfasiyal plan ve kas altına konulan implantlar süt kanallarından oldukça uzaktır, keza cilt altı olsa dahi silikonun içeriğinin süte karıştığı gösterilmemiştir. Hiç ameliyat olmamış bireyler de süt veremeyebilir. O nedenle ameliyat sonrası süt verememenin nedeni tam olarak netleşmemiştir.